Omega-3 a legtisztább forrásból

lysiizland2Omega-3 a legtisztább forrásból – izlandi tőkehalmájolaj vitaminokkal gyermekeknek: www.lysi.hu
BMI kódra 10% kedvezmény jár olvasóinknak!

„Pálinkás jó reggelt!” helyett Izlandon leginkább „Lysis jó reggelt!” lehetne a köszöntés, hiszen a felmérések szerint a lakosság több mint 90%-a – gyermekek esetében ez az arány megközelíti a 100%-ot – egy kanál halolajjal, azaz lysivel indítja a napot. A tiszta halolaj fogyasztása évszázadok óta része nemcsak a szigetország, de az egész skandináv világ táplálkozási-egészségügyi kultúrájának.

A halolajnak a gyermeki szervezetre gyakorolt jótékony hatása régóta ismert – gondoljunk csak a dédszüleinkbe, nagyszüleinkbe erőltetett sok-sok kanálnyi csukamájolajra! A régi időkben a halolajakat főleg a csontrendszer egészséges fejlődése érdekében adták a gyerekeknek, azóta pedig a tudomány is sokszorosan megerősítette a régi „népi bölcsességet”.

Mit tudunk ma a halolaj jótékony hatásáról a gyermeki szervezetre? lysiomega3Miben segítheti gyermekeink egészséges fejlődését a halolaj-fogyasztás? A választ a téma egyik kiemelkedő magyarországi szakértője, dr. Csáki Csilla gyermekorvos, gyermek-allergológus szakszerűen, mégis közérthetően fejtette ki egy népszerű honlapon néhány éve megjelent cikkében. Ezek szerint a halolajban nagy mennyiségben megtalálható omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a csecsemők idegrendszerének egészséges fejlődésében; elősegítik a szemideg fejlődését és a megfelelő látásélesség kialakulását; javítják a koncentráció-képességet és a memóriát; erősítik az immunrendszert és gátolják az allergiás folyamatokra való fogékonyságot. A halolajak omega-3 zsírsavai felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt csökkentik a depresszióra való hajlamot, szív- és érrendszeri védőhatásuk pedig gátolja az érelmeszesedést és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, valamint ellensúlyozza a margarinokban és más, mesterségesen kezelt növényi olajokban képződő ún. transzzsírsavak koleszterinszint-növelő hatását. /Forrás: Dr. Csáki Csilla: Halolaj: a modern csukamájolaj?, megjelent a www.stahl.hu honlapon, 2011. március 29-én/.

 

lysibalnaTudományos kutatások egész sora igazolja, hogy a tengeri halat rendszeresen fogyasztó népek (Európában például Izland és Grönland lakossága) sokkal védettebbek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, mint az ilyen élelmiszereket ritkán fogyasztó népcsoportok. Az utóbbi évtizedek statisztikai adatait összehasonlítva pld. azt látjuk, hogy Magyarországon a szív és a keringési rendszer megbetegedései a halálokok között közel kétszer olyan gyakran fordulnak elő, mint az izlandi lakosság körében! /Forrás: Központi Statisztikai Hivatal, Hagstofa Íslands/. Az óriási különbség egyik oka kétségtelenül az izlandi lakosok egészségesebb, tengeri halakban gazdag táplálkozásában keresendő, hiszen a szívre és az érrendszerre nagyon jó hatású omega-3 zsírsavak közül az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) legfontosabb forrását egyes tengeri halak, pld. a tőkehal és a hering jelentik.

gyermeklysi

Az 1938 óta működő, halolajak és halolaj-alapú készítmények széles választékát előállító izlandi Lysi cég kimondottan gyermekek számára ajánlott, tonhalolajjal, A-, D- és E-vitaminnal dúsított tiszta tőkehalmájolaját, amelynek forrását az Izland jéghideg, kristálytiszta vizeiből kifogott, frissen feldolgozott, első osztályú tőkehalak szolgáltatják, s amely semmilyen mesterséges adalékot nem tartalmaz, ma a világ közel hetven országában ismerik és fogyasztják. Az izlandi gyermekek számára nem is képzelhető el reggeli egy kanálnyi lysi nélkül – saját, Izlandon töltött éveim tapasztalata alapján mondhatom, hogy ennek a jó szokásnak is köszönhetően az óvodai, iskolai hiányzások, a kisebb megbetegedések, megfázások, fertőzések gyakorisága messze elmarad az itthonitól. Izlandi orvos, gyermekorvos, pedagógus ismerőseim a „kis vikingek” kiváló ellenálló-képességét dicsérve a tiszta levegő és az egészséges, tengeri halakban gazdag táplálkozás mellett mindig kiemelik a „napi egy kanál lysi” fogyasztását is.

lysikepUgyancsak kedves élmény volt – és megerősített elhatározásomban, hogy a lysit meg kell ismertetni Magyarországon is -, amikor az izlandi rádióban-televízióban idős embereket köszöntöttek századik születésnapjuk alkalmából /a várható élettartam tekintetében Izland évtizedek óta a világ élvonalában szerepel!/. Az öreg nénik és bácsik, amikor a riporter feltette nekik a szokásos, nem túl fantáziadús kérdést, minek köszönhetik, hogy épségben sikerült megélniük ezt a magas kort, szinte kivétel nélkül azzal kezdték a választ: napi egy kanál lysi gyerekkorom óta…

Túlzásba vinni természetesen az omega-3 zsírsavak fogyasztását sem szabad, ezért is fontos, hogy csak ellenőrzött forrásból származó készítményeket adjunk gyermekeinknek, s szigorúan be kell tartani az adagolási javaslatokat. Ugyancsak nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy semmilyen étrend-kiegészítő készítmény, így a lysi fogyasztása sem helyettesítheti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, az egészséges táplálkozást!

Kedves Mamák, Papák, Nagyszülők! Ha ez a kis cikk felkeltette érdeklődésüket, kérem, látogassanak el honlapunkra /www.lysi.hu/, illetve keressék fel az izlandi Lysi cég angol nyelvű nemzetközi honlapját is /www.lysi.eu/, ahol minden termékről, így a gyermekeknek ajánlott lysiről is részletes leírást találhatnak. Ha bármi kérdésük felmerülne a témával kapcsolatban, vagy véleményüket, tapasztalataikat szeretnék megosztani velünk, írjanak az info@lysi.hu címre! Minden megkeresésre válaszolunk, minden kérdésre igyekszünk megfelelni!

A gyermekeknek ajánlott tőkehalmájolaj-készítményre a Lysi Kft. folyamatosan 10% kedvezményt biztosít a babamama.info olvasói számára, annak érdekében pedig, hogy a felnőtt családtagok is megismerhessék, kipróbálhassák a korosztályuk számára kifejlesztett lysi-készítményeket, ezt a kedvezményt 2014. december 31-ig minden további termékünkre kiterjesztjük (megrendelés esetén a „Megjegyzések” rovatban utalni kell a babamama.info oldalra).

Budapesti központunkban telefonos bejelentkezés után személyesen is felkereshetnek minket, szívesen bemutatjuk termékeinket, s a helybeni vásárlás is lehetséges.

Országszerte több gyógyszertárral, biobolttal is kapcsolatban állunk, amelyek ugyancsak terjesztik a Lysi termékeket – aki idegenkedik az internetes rendeléstől, érdeklődjön a lakóhelyéhez legközelebbi patikában, hátha ők is kínálnak már Lysi terméket!

Dr. Balla Judit
Lysi Kft. LYSI – www.lysi.hu

lysilogo