Tudatos babavárás, online szülésfelkészítés

Pocakos logo nélkülSzülésre készülök…

Egy nő életében nagyon fontos szerepet tölt be a szülésélménye, mint ahogy a kisbaba életére is kihat az, ahogyan született. Ma már a kismamák nagy része nyitott az információkra, szeretne felkészült lenni, mind a várandósság, mind a szülés során, és az azt követő időszakban is.

Gyakran az először szülők azt hiszik, hogy minden az ő javukat szolgálja, de sajnos nem ez az általános tapasztalat. Vannak intézmények, ahol sok az indokolatlan, rutinszerű beavatkozás, ahol nem adott a mama- és bababarát szemlélet. Intézmények között különbség van az újszülött ellátásban, van ahol még a régi „vaskalapos” módszerekkel látják el a babát, de van ahol már kíméletesen, szelíden. Van, ahol odafigyelnek az „aranyórára” és van, ahol abszolút nincsenek rá tekintettel. Érdemes megnézni az adott kórház császármetszési és gátmetszési statisztikáját vagy azt, hogy miben korlátozzák a szülő nőt a vajúdás során (pl. evés, ivás, mozgás, pozíciók megválasztása…) és az sem mindegy ki lehet mellette.

Vannak anyák, akik akkor döbbennek rá, hogy többet szeretnének tudni a szülésről, a lehetőségeikről, ha már szembesültek egy nem vágyott szülésélménnyel. Ők többnyire már nem bízzák a véletlenre, komolyan veszik a felkészülést, hogy elkerüljék és „gyógyuljanak” az előző rossz tapasztalatból.

Fontos hangsúlyozni azt, hogy kismamaként sokat tehetsz azért, hogy a gyermeked világra jövetele pozitív élmény legyen mindkettőtök számára. Nyilván előre nem tudhatod a forgatókönyvet, de a döntéseket te hozod meg a szülőszobán. Jó döntést pedig csak az információk birtokában lehet hozni, ismerni kell a lehetőségeidet, az azokkal járó előnyöket, hátrányokat.

.

alvóbaba ffA felkészülésnek többféle módja van, nézzünk párat

Egészségügyi személyzet: Az orvos, a szülésznő ideje véges, eléggé leterheltek, nem várható el tőlük komplex ismertetés. Bizonyos kérdéseinkre azért készséggel válaszolnak.

Könyvek: Nagyon sok könyv van, de melyik szól nekünk? Mit érdemes olvasnom? Mennyibe kerül, ha mindet megveszem? Melyik milyen szemléletet képvisel?

Internet: Hogyan találom meg a hiteles információkat? Ahány oldal, annyifélét ír… Rengeteg időt vesz igénybe. Van, hogy elbizonytalanítanak, megijesztenek a neten olvasott dolgok.

Kórházi szülésfelkészítő: Elengednek-e e munkából? Merek-e ott annyi ember előtt kérdezni? Csak meghatározott témákról szól…

Privát szülésfelkészítés: Van-e ilyen a közelemben? Kihez forduljak? Hány ember tartja? Jártas-e minden téren? Több szakemberhez fordulni, több pénzbe kerül…

Online-szülésfelkészítés: rugalmas időbeosztás, akkor használom, amikor időm engedi. Nem vagyok helyhez kötve, bárhonnan hozzáférek, ahol van internet. Több szakértő állítja össze a tudásanyagokat, akiktől kérdezhetek, akár privátban is. Leckék, előadások a várandósságról, a magzat fejlődéséről, a testi és lelki változásokról, az apáról, a munkaügyi és jogi kérdésekről, a vizsgálatokról, a táplálkozásról, az utazásról, a szülőszobáról, a szülésről, a fájdalomcsillapításról, a beavatkozásokról, a császármetszésről, a császármetszés utáni hüvelyi szülésről, az újszülöttről, az aranyóráról, a méhlepényről, a gyermekágyas időszakról, a szoptatásról…

.

babaarc

Hol találok ilyet?

TudatosPocakos, online-szülésfelkészítés

A Babamama.info olvasóinak szóló BABAVÁRÓ AKCIÓ keretében készülj FÉLÁRON a TudatosPocakos csapatával! Amennyiben élni kívánsz a kedvezményes árral, jelentkezz az akciós kódért a Babamama.info >> budakalasz@babamama.info e-mail címén!

www.tudatospocakos.hu

Facebookon: https://www.facebook.com/TudatosPocakos

tel: 06-20-3345-068 vagy e-mail: info@tudatospocakos.hu

Szakértőink rendszeresen megfordulnak szülőszobákon vagy kapcsolatba kerülnek kismamákkal, így hiteles és naprakész információkkal szolgálnak. Mi hisszük, hogy a nők tudnak szülni, testük jól működik, természetesen nem mellékes, hogy mennyire ismerik önmagukat és mennyire hagyják őket szabadon haladni ebben a folyamatban. Ismerve a magyar rendszert, protokollokat, nem beszélünk mellé, felvilágosítunk, informálunk, mindezt úgy, hogy megmutatjuk a lehetőségeket, így mindenki kiválaszthatja a számára legideálisabbat, de szerintünk ezt csak úgy lehet, ha ezeknek az alternatíváknak a kismama ismeri az előnyeit, hátrányait, a saját és a babája szempontjából! A felkészítés során olyan információkhoz is juthatsz, ami valószínűleg nem hangzik el egy kórházi szülésfelkészítőn vagy az orvosodtól. (Információ a tanfolyam tematikájáról…)

.

alvó baba színesAmilyen kérdések gyakran szembe jönnek

„Vannak ingyenes szülésfelkészítők a kórházakban, akkor miért fizessek ezért?”

Valóban a kórházi felkészítőkért nem kell fizetni, de vajon minden kismama eljut az összes előadásra? Fix időpontban, fix helyszínen, sokszor munkaidőben tartják azokat. Az összes előadás lefedi-e a tudnivalókat vagy csak kiragadnak pár fontosabb témakört? Saját kórházi protokolljukat szem előtt tartva adnak információt vagy az anya és babája érdeke az első? Van ott idő az összes résztvevőnek az összes kérdését feltenni, és arra kimerítő választ kapni? Elég intim ehhez a légkör? A visszajelzésekből úgy tűnik, a szülőszobán már sok minden nem is úgy történik, ahogy azt a felkészítőn felvázolták.

„Van fogadott orvosom, majd ő felkészít…”

A kismamák egy részének van fogadott orvosa, de mégis arra panaszkodnak, hogy sokszor nincs elég idő kérdezni, a villámválaszok nem kielégítőek, vagy van, hogy fogalmuk sincs, mit is kéne kérdezni. Teljes körű szülésfelkészítés nem várható el az orvostól, nem is ez a feladata. (nálunk komplett előadások szólnak ezekről, pl: lelki változások, az apában zajló folyamatok, az újszülött, az aranyóra, szoptatás, gyermekágyi tudnivalók, korábbi szülésélmény feldolgozás, anyagi és jogi háttér…)

„Majd a netem elolvasom, amit tudnom kell…”

Elég időigényes munka lenne összebogarászni a neten. Nem tudni melyik hiteles információ, melyik nem, ha nincs forrás, akkor van-e valóság alapja vagy sem? Nem biztos, hogy tudni fogod, hol keresd. Amit találtál az mennyiben vonatkozik rád? Lehet, megijeszt, aggodalmat kelt majd benned, akkor kihez fordulsz? A sok felmerülő kérdést kinek teszed fel? Mérlegelj és dönts, hisz a döntés joga a te kezedben van!

„Nincs sok időm, napokon belül megszülhetek, akkor is beiratkozhatok?”

Igen, ha valaki az utolsó pillanatban érez késztetést még a felkészülésre, akkor akár megnézheti egyben is mind a 30 előadást. Azért érdemes korábban jelentkezni, mert már a várandósság idejére is nagyon sok hasznos tudnivalóval látjuk el a kismamákat. Sőt a szülés után még 2 hónapig hozzáférsz az anyagokhoz, így segítségedre lehetnek például a szoptatásról szóló leckék.

.

Örömteli várandósságot, hatékony felkészülést, és csodálatos szülésélményt kívánunk minden kismamának!

.

Ne feledd, most 39.990 Ft helyett 19.990 Ft-ért készülhetsz a TudatosPocakos csapatával! Az akciós kódért jelentkezz a Babamama.info > budakalasz@babamama.info e-mail címén!