Az öt sírás, amit minden anyukának ismerni kell

Mom-baby crying-newborn_0 Mikor kislányom körülbelül 6 hónapos volt, érdekes interjúra akadtam az interneten, és nagyon sajnáltam, hogy ezt a kis videót nem 6 hónappal korábban láttam.

A video egy Oprah Winfrey show részlete volt, amiben egy ausztrál anyuka azt állította, hogy a hangokat fotografikusan memorizálja (bármilyen furcsán is hangzik ez) és fia születésekor megkülönböztetett 5 féle sírást, mely mind mást jelent. Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan ráhangolódott újszülött kisfia szükségleteire és babáját mindig gyorsan meg tudta nyugtatni, illetve a baba által jelzett szükségleteket kielégíteni.

Priscilla ezután felállított egy teóriát, miszerint minden újszülött baba ugyanezeket a sírásfajtákat alkalmazza szükségletei jelzésére és a teóriát 1000 újszülöttön ki is próbálta és igazolta.

Fontos tudni, hogy a babák ezeket a sírásfajtákat kb. 3 hónapos korukig használják, és ha az anyukák addig nem ismerik fel őket és nem a baba jelzésének megfelelően reagálnak, akkor ezek a hangok később már nem lesznek megkülönböztethetők, mert a babák észreveszik, hogy feleslegesen “strapálják magukat”.

Az 5 alapvető sírásforma leírását alább összefoglalom, de érdemes a videót is megnézni, még akkor is, ha nem tudunk angolul, hogy a sírásfajtákat meghallgathassuk, ez nagy segítség lehet a felismerésben.

Valamint nagyon lényeges, hogy ezeket a sírásfajtákat csak a sírás kezdetekor lehet megkülönböztetni! Ha a baba rövid időn belül nem kapja meg amit szeretne, akkor egyre hangosabban, kétségbeesettebben kezd sírni, ami a hisztérikus sírásig fajulhat és olyankor már csak az marad, hogy végigmegyünk (a lehető leggyorsabban) az 5 alapvető szükségleten és megpróbálunk babánkon mielőbb segíteni.

De ha ezt a módszert gyakoroljuk, akkor hamarosan nem okoz majd problémát babánk sírásfajtájának és szükségletének felismerése, és a babázás valóban idillikus időszaka lehet életünknek.

Az újszülöttek 5 sírásfajtája:


Neeeee (Angolul Neh) – A „Ne” hang a babák nyelvén azt jelenti: Éhes vagyok! Ugyanis a nyelv és a szájpadlás összeérintésével induló sírás (ahogy az N hangot is képezzük) a szopási reflex-ből indul.

Áooo (Angolul Owh) – Ezt a hangot a babák úgy képzik, mint mikor a felnőttek nagyon ásítanak és azt jelenti: Álmos vagyok!

Heeee (Angolul Heh) – Ez a sírás az elsőhöz hasonló, fontos, hogy meghalljuk, hogy a sírás n-nel vagy h-val kezdődik! Ez azt jelenti: Kényelmetlenül érzem magam! Itt van pár variáció, lehet, hogy egy peluscsere aktuális, vagy kényelmelen a póz, amiben a baba fekszik, lehet, hogy fázik vagy épp melege van, de lehet egy ruhacímke ami csiklandozza, ingerli a bőrét. (Az én kislányomnál egyszer egy cérnaszál tekeredett a rugdalózóban a nagylábujja köré, ami idegesítette szegényt, és őszintén szólva egyáltalán nem volt egyszerű ezt felfedezni.)

Eeeeeer (Angolul Eair) – Ez azt jelenti, hogy gáz van a pocakban. Ez egy mély, a hasból érkező sírás, ez egy kicsit nehezebben felismerhető, de segítség lehet, hogy jellemzően a babák lábemelgetésével vagy lábmozgásával párosul. Tehát a babának nemcsak az arca, hanem az egész teste kényelmetlenségről árulkodik.

Eeeeeh (Angolul Eh) – Ez azt jelenti itt az ideje a büfiztetésnek! Ez is hasonló a Neeeeeee és a Heeeeeeee sírásfajtákhoz, de mindig a sírás kezdeti hangját figyeljük és ne a végét, így könnyebb dolgunk lesz.

Érdemes megnézni az alábbi videot azoknak is, akik nem beszélnek angolul, mert a feliratok segítenek a sírásfajták megkülönböztetésében, és a lényeg megérthető így is.

Ha nálunk új gyermekáldás érkezik, én biztosan oda fogok figyelni a fenti jelekre, remélem más újdonsült anyukáknak is segítségetnyújt majd ez az írás.

Boldog babázós napokat kívánok!

Bogár Anita, bp15.babamama.info