Szabadságnapok számolása

Anyukák, Ti tudjátok, hogyan kell a szabadságot számolni?

szabadságnapok-számolása-225x150Miután megfogalmazódik bennünk a visszatérés gondolata következik az a gyomorgörcsös állapot, amit igyekeztünk jó mélyen elnyomni magunkban a babázás örömteli idejére. Mivel a „ gondolat temetés” legtöbb esetben sikerülni szokott azzal a felkiáltással, hogy „Hol van az még, ráérek aggódni rajta később is!”, teljesen felkészületlenek vagyunk, amikor hipp-hopp eltelik az a két, három esetleg akár tíz év is, – kinek – kinek lehetősége és vérmérséklete szerint.
Szemezgettem nektek néhány kérdést az elmúlt időszak tapasztalatai alapján :)
• Mennyi szabadságom is van? Egyáltalán, hogy kell ezt kiszámolni?
• Akkor most mit csináljak? Hívjam fel Őket vagy írjak egy e-mail?
• Küldjem a HR – es kollégának vagy közvetlenül a főnöknek? Mi van, ha nem is válaszolnak?
• Elfogadjam, ha a közös megegyezést erőltetik?

A következőkben szeretnék egy-egy témát körbejárni. Első helyre soroltam a szabadság kérdést, mert ez az, mivel minden édesanya számolhat tekintet nélkül arra, hogy visszaveszik – e vagy sem. Tehát a családi kassza ezzel biztosan gyarapodni fog, pénzben és „megnyert” időben egyaránt.

Akkor most nézzük, hogy is kell kiszámolni a nekünk járó szabadságot.
Az anyuka – az egyszerűség kedvéért nevezzük Sárának – 1982-ben született, gyermekét 2012.07.11-én hozta világra. Sára fitt mama volt az egész várandósság alatt, az igazi munkáltatói álom megtestesítője. Minden kolléganő irigyelte és már alig várták, hogy szülni menjen. Ez persze nem a számolás szerves része, csak a visszatérést fogja nehezíteni. :) Fontos információ még, hogy Sára nem közalkalmazott!
Tehát, Sára mindössze 4 napot használt fel a neki járó szabadságból. Mennyi is jár neki 2012-ben? Sára ebben az évben 30 éves, így az Mt. szerint 24 nap szabadság illeti meg. Mivel már 4 napot felhasznált, 2012-ben 20 nap szabadsága maradt. Ez a számolásnak az egyik módja. Természetesen ki lehetett volna számolni úgy is, hogy veszem a szülés előtti időszakot 2012.01.01-2012.07.11-ig majd a szülés utáni időszakot 2012.12.31-ig és megnézem, hogy arányosan mennyi szabadság jár. Vagyis a 20 napot elosztom az év 365 napjával és megszorzom az időszakban lévő napok számával. Ugyan azt az eredményt kell, hogy adja. Töredék nap esetén a kerekítés szabályait alkalmazva 0,5 alatt lefelé 0,5 fölött felfelé kerekítünk.
Második lépésként megnézem a 2013-as évet. Mivel a szabadság csak a GYED 6 hónapjára jár, ezért kiszámolom, hogy 2013.06.27-ig – ez a GYED első 6 hónapjának lejárta – hány nap van. Ebben az időszakban összesen 178 nap van. Mivel Sára 2013-ban betöltötte a 31. évét, jár még neki + 1 szabadnap, ami azt jelenti, hogy egy évben már 25 napot tud pihenni. Most akkor arányosítom a szabadnapokat, vagyis a 25 napot elosztom az év 365 napjával és megszorzom 178 nappal, ami 12 nap szabadsággal egyenlő.


Sárának összesen 32 nap szabadsága (20+12) halmozódott fel az otthon töltött idő alatt.téglalap_logó
Akkor az első kérdésre már fel tudunk készülni. :)
További információkat találsz a www.momjob.hu oldalon.